Majistral reçetelerin hazırlanması ve Medula Sistemine kaydı esnasında karşılaşılan sorunlarla ilgili Odamız tarafından SGK ile bir çalışma yapılmıştır. Dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıdaki gibidir:
1. Reçetelerde tedavi süresi ve günlük kullanım dozları mutlaka belirtilmelidir. Raporsuz ayaktan reçeteler için tedavi süresi en fazla 10 günlük doz olabilir. Yatan hasta reçeteleri için raporlu veya raporsuz tedavi süresi 5 gündür.
***Haricen kullanılan sıvı preparatlarda Örneğin; toplam 1000 cc, 10 günlük doz, 2*1 yazıldı ise günlük doz hesaplanamadığından ilaç 1000 cc olarak hazırlanabilir.
***Haricen kullanılan krem-merhem gibi yarı-katı preparatlar hazırlanırken, standart günlük dozları olmadığından doktor 10 günlük doz için ne kadar uygun gördü ise tamamı hazırlanabilir.
Haricen kullanılan preparatlarda, hazırlanan miktar fazla ise reçetede geniş yüzey ya da 10 günlük doz yazmalıdır.
***Dâhilen kullanılan bir ürünlerde tedavi süresi ve günlük kullanılan doz hesabına göre preparat hazırlanır. Örneğin; 2*1, 10 günlük doz dediyse, günde 2 gram ya da 2 cc toplamda 20 gr/20 cc olacak şekilde hazırlanır. Eğer ki hastanın günlük kullanım miktarı daha fazla ise reçetede mutlaka açıkça 2*10 gr ya da 2*5 cc gibi belirtilmelidir.
2. Reçetede aksi belirtilmediyse alkol derecesi %96 olmalıdır.
3. Reçetedeki yazan ürünlerin birimleri ile, Medula ekranındaki birimler farklı ise, maddenin yoğunluğu bulunarak çevrim yapılmalıdır. ( Sık kullanılan bazı ürünlerin yoğunlukları yazının sonunda yer almaktadır.)
4. Steril seçeneği sadece bu işlemin uygulandığı preparatlarda işaretlenmelidir.
5. Nöbet seçeneği sadece nöbette hazırlanan majistral reçeteleri için işaretlenmelidir.
Nöbette karşılanan majistral reçetelerin Medulaya kaydı nöbet saatinde yapılmalıdır. Nöbet değişimi olduğu zamanlarda karşılanan reçete çıktılarında bu durum belirtilmelidir. Daha sonraki günlerde düzeltme yapılacaksa, sisteme ilk kaydı belgelemek için ilk kayıtta alınan çıktı da reçeteye eklenmelidir.
6. Majistral reçetelerde kullanılan ampuller özellikle kutu olarak belirtilmediği takdirde adet olarak işleme alınmalı (Örneğin; Bepanthen Ampul kutusunda 5 adet ampul bulunduğu için, yanında sadece 10 yazılmışsa 2 kutu işlenmeli, 10 kutu yazılmışsa 10 kutu kullanılmalı.)
7. Toz preparatlarda bölünmüş tozlar seçilirken reçetede uygun şekilde yazılıp yazılmadığına dikkat edilmelidir.
8. Majistral reçetelerde kullanılan karekodlu ilaçların karekodları mutlaka manuel reçete girişinden sonlandırılmalı, karekodsuz ilaçların ise fiyat etiketleri ile barkodları reçete çıktısına yapıştırılmalıdır.
9. Majistral formülde yer alan ilaçların farmasötik olarak tam eşdeğeri kullanılabilir. (Bepanthol krem ile Bepanthene krem farmasötik eşdeğer olmadığından birbirlerinin yerine verilemez.)
10. Ödenmeyen bir ilacın yerine sistemde görünen ödenen eşdeğeri verilebilir. Ödenmeyen bir ilacın farmasötik eşdeğerinin verilmesi gerektiği durumlarda ise verilecek ilaç bedelinin reçetede yazılı ilaç bedelinden fazla olmaması ve reçete üzerine “Eşdeğer kaşesi” basılarak imzalanması şarttır. (Örneğin reçetede elocon losyon yazıyorsa; yerine momecon/m-furo/codermo losyon verilebilir).
11. Sisteme giriş yapılırken preparat türü hazırlanma şekline göre doğru seçilmelidir. Örneğin; vazelin ile hazırlanan preparatlar, “dahilen ve haricen kullanılan yağlı,yarı katı ve katı farmasötik formüller” olarak seçilmelidir.
12. Majistral tarifede ödenmeyen bir ilaç varsa, bu ilacın ödenmediği ama kullanıldığı reçete çıktısına not düşülecek. İts den satışının yapıldığına dair belge eklenecek.
BAZI MADDELERİN YOĞUNLUKLARI (d)
Alkol : 0.79 g/ml
Huile d’olive (zeytinyağı) : 0.9 g/ml
Eter : 0.713 g/ml
Laktik asit : 1.2 g/ml
Gliserin : 1.26 g/ml
Asetik asit : 1.05 g/ml
Hint yağı : 0.961 g/ml
Badem yağı : 0.917 g/ml
Hidrojen peroksit (Oksijenli su) : 1.45 g/ml
Kloroform : 1.48 g/ml